fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Videoda görülen, vücuda aşı yoluyla çip enjekte edildikten sonra akıllı telefonla gözlemlenebilmesi durumu bilimsel değildir.

QR kodunun, akıllı telefonun kamerasıyla, etiketin yüzü görünecek şekilde okutulması gerekmektedir. Derinin ya da elbisenin altından okutulması mümkün değildir.

 

İddia Yayılımı

Sosyal medyada mRNA aşıları ile ilgili komplo teorileri ortaya atılmaya devam ederken, geçtiğimiz gün Twitter’da bir kullanıcının attığı video ve açıkladığı bazı veriler, yüzlerce etkileşim aldı ve kullanıcılar arasında hızla yayılarak tartışmalara neden oldu.

https://twitter.com/SkyZeyn/status/1430995339314597889

Videonun içeriğinde bir kişi, telefonundan QR (karekod) okutma programını açıp yanındakinin koluna yaklaştırarak çipin var olduğunu iddia ettikleri bölgeye yaklaştırıyor ve sonrasında ekranda bir seri numarasıyla birlikte, View Product (ürünü incele) yazısı görülüyor.

Kanıt

QR kodunun bir nesnenin altında kalacak şekilde okunması mümkün değil

Pandemi sürecinde hiç şüphesiz temassız işlemler hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. QR okutma özelliği de bu doğrultuda yıllardır online bankacılık, online işlemler gibi alanlarda hali hazırda kullanılan bir teknoloji. İncelediğimiz videoda da elinde telefon olan kişinin QR özelliğini kullandığını görüyoruz.

Ancak QR okutma, derinin ya da herhangi bir örtünün üzerinden çalışmamaktadır. Beyaz arka planlı, üzerinde siyah küçük desenler olan kare ebatta bir etiket, telefonun “QR scanner” programları kullanarak kamerayla okutulur.

Sözde tarama sonucunda ekranda beliren çip kodunun nasıl belirdiğine dair kesin bir görüşte bulunamıyoruz. Telefonun bluetooth özelliğinden ya da NFC (Yakın alan etkileşimi) özelliğinden faydalanmış olma ihtimalleri oldukça yüksek. NFC de tıpkı Bluetooth gibi çalışan bir teknoloji. Yeni nesil Android telefonlarda bulunan bu özellik, temassız bir şekilde başta banka işlemleri olmak üzere ödemeler ve dosya aktarımı gibi birçok imkana olanak sağlıyor. Pos cihazlarına okuttuğumuz manyetik kredi kartlarımız da aynı teknolojik protokolle çalışıyor. Bu sebeple, telefonun arkasında bir chip saklanmış ve diğer telefonda bulunan NFC teknolojisiyle okutulmuş olabilir.

Tweet’te son derece olümcül olup, aşılarla vücuda enjekte edildiği iddia edilen Graphane Oxyde (Grafen Oksit), tekstil, medikal gibi geniş ölçekte birçok sektörde kullanılan kimyasal bir maddedir. Karbon bazlı bu bileşenin yüksek miktarda alınmasının ölümcül olduğu bilimsel olarak doğru fakat mRNA aşılarının içeriğinde bulunduğu ifadesi doğru değil. Birçok aşı firması, aşılarının içeriğini kamuoyunda paylaşıyorlar. Böyle bir maddenin, aşının yapımında kullanılmadığı da aşı prospektüslerinde görünüyor.

Video daha önceki bir tarihte Facebook’ta paylaşılmış

Tersine görüntü taratması yaptığımızda, ilgili videonun 15 Ağustos 2021 tarihinde Facebook’ta paylaşıldığını tespit ettik.

Buna benzer bir video 16 Haziran 2021’de bir TikTok kullanıcısı tarafından yüklenmiş ve sosyal medyada kısa sürede izlenme rekorları kırmış.

@jasmine_0708

umm what 😳🤯 #vaccine #vaccinesideeffect #chipped #chipfinder #covidvaccine #covidvaccinesideeffects

♬ original sound – jasmine

Videoda kadın önce “önce aşısız olan kolum…” diyerek, cihazı aşısız olduğunu iddia ettiği koluna doğru tutup okutuyor ve “kimlik numarası bulunamadı” hatası alıyor. Ardından diğer kolunu okuttuğu zaman bir kimlik kodu gelince şaşırıyorlar. Daha sonra videoyu yükleyen kullanıcı, paylaşımının altına yaptığı yorumda bunun bir şaka olduğunu, gerçekliği yansıtmadığını ve vücuduna küçük bir çip gizlediğini itiraf ediyor.

Bu haberi Doğrula’dan önce Fullfact.org da ele almıştır.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • Aşı
  • çip
  • karekod
  • qr

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar