fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

Paylaşılan videodaki linç, arbede görüntüleri Ankara Altındağ’da yaşanmadı. Görüntülerin kaynağına inildiğinde Şubat 2021’e kadar gittiği ve Çin kaynaklı olduğu görülüyor.

İddia Yayılımı

Ankara Altındağ’da yaşanan ve ülke gündeminin merkezine oturan olaylar, sosyal medya kullanıcıları tarafından birçok çarpıtmayı ve dezenformasyonu da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz gün, yani 12 Ağustos’ta bir Twitter kullanıcısı, hükümet destekli olduğunu iddia ettiği bir grubun, Türk uyruklu olmayan herkese saldırdığını ifade eden bir Tweet attı. Bu paylaşım kullanıcılar arasında çok geçmeden yayılarak infiale neden oldu.

Kanıt

Görüntüler güncel değil ve Türkiye’de gerçekleşmemiş

Videonun içerisinden bir ekran görüntüsü alıp arama motorlarında tersine arama tekniği kullanarak araştırdık. Bulabildiğimiz en eski video, bir sosyal medya ağı olan Vkontakte sitesinde 5 Mayıs 2021 tarihinde paylaşılmış.

Arka planda herhangi bir açıklama olmadığı için, ilgili olayı Twitter’da arattık ve bu olayın Kırgızistan’da öfkeli bir grubun, Tacik uyruklu bir vatandaşa saldırdığını iddia eden bir Tweet’e ulaştık.

Kırgızistan’da yaşandığı iddia edilen olay video Çin’den

Olayın detaylarını Google üzerinden sorguladığımızda, Kırgız haber ajansı Kabar’ın 18 Mayıs 2021 tarihinde yaptığı bir habere ulaşıyoruz. Haberin metninde Kırgız vatandaşların Oş havalimanında Tacik uyruklu kişileri darp ettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı geçiyor. Ayrıca paylaşılan videonun yanıltıcı olduğunu ve diğer kaynaklara göre videonun Kırgızistan’da değil Çin’de yaşandığını da ekliyor. Görseli arama motorunda tarattığımızda, sözkonusu haberin 22 Şubat 2021’de Çin’de yaşanan bir bar çıkışı gerçekleşen kavgas olduğunu görüyoruz.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, konuyla ilgili kamuoyu Tweet’i paylaşıyor

Ankara Emniyet Müdürlüğü, resmi hesabında paylaştığı tweet’te, olayın Ankara’nın Altındağ ilçesinde gerçekleşmediğini tasdikliyor.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

    İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

    İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar