Almanya’da çöp kovaları üzerindeki yazılarla yalnızca Türkler mi uyarılıyor?
20 May 2024
13:40
Sonuç
- Uyarı afişleri ile birlikte çöp kutularına isimlerin yazıldığı kampanya 2017 yılında gerçekleştirilmiş.
- Almanya’nın Duisburg kentinde hayata geçirilen uygulamanın amacı vatandaşları sempatik uyarılarla çöpleri atık kutusuna atmalarını sağlamak.
- Kampanya kapsamında farklı dillerden isimler kullanılmış. Duisburg demografisinde önemli payı olan Türkler adına da Mehmet ve Gülcan isimleri kullanılmış.
İddia Yayılımı
Sosyal medyada Almanya’daki bir uyarı afişi yayılıma girdi. Üzerinde “Mach et, Mehmet” yani “Buraya at, Mehmet” yazan çöp kutusu paylaşımı, bu uyarının yalnızca Türklere yapıldığını düşündürecek şekilde paylaşılmış. Peki Almanya’daki bu uygulama yalnızca Türkleri uyarmak için yapılan bir çalışma mı?
Kanıt
Tersine görsel arama ve anahtar kelime taraması yaparak söz konusu çöp kutularının 2017 yılına uzandığını gördük. Almanya’nın Duisburg kentinde belediyenin çevre duyarlılığını artırmak için uygulamaya koyduğu afişler ilk defa kullanıldıkları dönemde Türklerin tepkisini çekmiş.
Morgenpost‘un Ağustos 2017’deki haberine göre #machsrein kampanyası haberin yayımlanmasından 1 ay önce başlamış. Duisburg Ticari İşletmeler Sözcüsü Silke Kersken, yaptığı açıklamada Türklerden böyle bir tepkiyi beklemediklerini belirtmiş. Amaçlarının vatandaşları sempatik bir şekilde çöplerini atık kutusuna atmaya teşvik etmek olduğunu söylemiş. Duisburg’daki önemli Türk nüfusu göz önüne alındığında onların da kampanyaya dahil edilmesini doğru bulduklarını vurgulamış.
Aynı dönem Duisburg’daki Yeşiller’in (siyasi parti) entegrasyon politikası sözcüsü olan Melih Keser de konuyla ilgili Facebook hesabından bir açıklama yapmış. Açıklamasında sadece Mehmet ve Gülcan degil, Hanna, Steffi, Lisa, Kevin,Andi ve Robert gibi Alman isimlerinde bu kampanya içerisinde kullanıldığını belirterek amacın Türk düşmanlığı olduğu iddiasının doğru olmadığını belirtmiş. Yalnızca Mehmet isminin Muhammed ismini temsil etmesi dolayısıyla farklı bir isim tercih edilseydi daha duyarlı bir tutum sergilenebileceğini belirtmiş.
Söz konusu olay Türk medyasına da yansımış.
İncelediğimiz iddia, Türklerin yere çöp attığı için Alman hükümeti tarafından özellikle uyarıldığı yönünde bir algı oluşturuyor. Görüldüğü gibi uygulamanın yapıldığı 2017 yılında da aynı durum “ırkçılık” çatısı altında medyada yer edinmiş.
Duisburg Ticari İşletmeler de yaptığı açıklamada amaçlarının insanları temiz kalmaya motive etmek olduğunu açıklayarak:
Hau rein, Hanna! (Göreyim seni, Hanna!)
Sauber, Steffi! ( Temiz tut Steffi!)
Lass krachen, Lisa! (Bırak gitsin, Lisa!)
Komma hier, Kevin! (Buraya gel, Kevin!)
Alles klar, Andi! (Her şey tertemiz, Andi!)
Respekt, Robert! (Saygılı ol, Robert!)
Mach et, Mehmet! ( Buraya at, Mehmet!)
Geht doch, Gülcan! (Hadi, Gülcan!)
gibi örneklerde olduğu gibi Duisburg demografisinde yeri olan tüm kültürleri kapsayacak şekilde isimlerin kullanıldığını vurgulamışlar.
Sonuç olarak paylaşılan fotoğraf, 2017 yılındaki bir kampanyaya ait. Kampanyada farklı dillerden isimler kullanılarak vatandaşların çöplerini atık kutusuna atmalarını teşvik etmek amaçlanmış. Dolayısıyla yalnızca Türklerin uyarıldığını söylemek doğru olmaz.
İddia dolaşıma girdiği 2017 yılında Teyit , 2020 yılında ise Doğruluk Payı tarafından da incelenmiş.