fbpx
Yanlış
Doğru

Sonuç

  • Görüntüler 18 Mart 2020 ve 2 Mart 2022 yayınlarından alınan ekran görüntülerinin birbirine eklenmesiyle oluşturulmuş.
  • A Haber’in 2 Mart 2022 tarihli yayınında Rusya – Ukrayna gerilimi aktarılıyor. Görüntü, gerçeği yansıtmıyor.

İddia Yayılımı

Son zamanlarda yaşanan akaryakıt fiyatlarındaki hızlı güncellemeler, sosyal medya kullanıcıları arasında yanlış bilgi akışına sebebiyet verebiliyor. Son güncellemeye göre, benzine 53 kuruş, motorine ise 1 lira 33 kuruş zam yapılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde birkaç sosyal medya kullanıcısı, AHaber’in 2 Mart tarihli yayında “Halk her gece ucuz mazot alıyor” alt bandını kullandığını belirtti. Bu yayından alınan ekran görüntülerini paylaşan kullanıcılar, tepkilerini dile getirdi.

Kanıt

A habere ait geçmiş yayınlar incelendiğinde yayın alt bandında “Halk her gece ucuz mazot alıyor” yazısı değil “Motorine 27 kuruş indirim” bilgisinin yer aldığı anlaşılıyor. 18 Mart 2020 tarihli yayında, akaryakıt fiyatlarındaki indirim uygulamasından bahsediliyor. Ekran görüntüsü aldığımız ve arama motorlarında aradığımız söz konusu görselin üzerine dijital müdahale uygulanan ilgili fotoğrafın orijinalini görmek mümkün.

Görüntüler üzerinde dijital müdahale yapıldığı anlaşıldı

A Haber’in arşivlerinden, 2 Mart 2022‘deki yayınını incelediğimizde 24 Şubattan bu yana devam eden Rusya – Ukrayna arasındaki askeri hareketlilikten bahsedildiği sonucuna ulaştık. Ukrayna Ankara Büyük Elçisi Vasyl Bodnar, yayında Ukrayna’da yaşanan son gelişmelere dair bilgilendirmelerde bulunuyor.

Dijital müdahale yapılarak değiştirildiğini anladığımız ekran görüntülerinin gerçeğinde, akaryakıt ile ilgili bir bilgilendirmenin yer almadığını görüyoruz.

Sonuç olarak, iddia edilen paylaşım görselinde dolar kurunun 14,1157 seviyelerinde olduğu görülüyor. Bunun yanında şubat ortasında başlayan Rusya – Ukrayna kriziyle ilgili bilgilendirmenin alt bantta geçişini görüyoruz. Buradan da görselin güncel olmadığı anlaşılıyor.

Araştırmalarımız sonucunda, 18 Mart 2020 ve 2 Mart 2022’ye ait birbirinden bağımsız iki ayrı yayından alınmış ve dijital müdahale yapılarak birleştirilen görüntüler olduğu sonucuna ulaştık. Bunun yanında iddiadaki alt yazı bandının ise fotoğraf üzerine sonradan eklendiğini anladık.

Bu iddia Teyit.org ve Malumatfuruş tarafından da incelendi.

Bu sonuca itiraz et

Etiketler

  • A Haber
  • Akaryakıt fiyatları
  • alt yazı
  • Gece yarısı
  • Mazot
  • Sosyal medya

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar

İlginizi Çekebilecek Doğrulamalar