Sosyal medyada yer alan sığınmacılarla ilişkilendirilen videolar
11 Ağu 2021
15:06
Sonuç
- İlk video 2020 yılına aittir ve Suriyelilerin Fransa’yı protesto etmesini konu alır.
- İkinci video 2018 yılına aittir ve İdlib’ten kaçarak Türkiye sınırındaki duvarı aşmayı çalışan Suriye uyruklu kişileri göstermektedir.
- Üçüncü video 2018’dendir ve bir kişinin Türk bayrağını indirmeye çalışırken etraftaki kişilerce linç girişimine uğramasını konu alır. Kişinin sığınmacı olup olmadığı belli değildir.
İddia Yayılımı
Afgan sığınmacıların Türkiye’de görülmesi ile beraber sosyal medyada sığınmacılar gündeme gelmiş ve sığınmacılarla alakalı pek çok iddia ortaya atılmıştır. Ayrıca sığınmacılarla alakalı pek çok video paylaşılmıştır. Doğrula.org olarak bu videoların doğruluğunu inceledik.
Kanıt
İlk video bir eylemden. 11 Ağustos 2021’de videoyu paylaşan hesap videonun başlığında “Mülteciler sokağa indi. ÖSO bayrakları açıp tekbir getirdiler. Polis müdahale etmedi!” ifadesini kullandı. Videodan ekran görüntüsü alıp tersine arattığımızda videonun yer aldığı 26 Ekim 2020 tarihli Onedio KRT TV ve Aykırı’da haberler yayınlandığını gördük. Bu haberlerden sığınmacıların Fransa’yı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u protesto ettikleri anlaşılıyor. Bunun nedeni olarak ise Fransa’da İslam karşıtı karikatürlerin paylaşılması olarak gösterildi.
İkinci videoyu haber siteleri ve bazı Twitter hesapları paylaşılmıştır. Ayrıca konuyla alakalı Ekşi Sözlük’te de başlık açılmıştır. Yine videodan ekran görüntüsünü alıp tersine arattığımızda videonun 7 Eylül 2018 tarihinde bazı haber kaynaklarında yer aldığını gördük. Video 2018’de Milliyet, Yeniakit ve MYNET’ten paylaşıldı. Bu haberlerde Suriyelilerin Esad rejiminin ve Rusya uçaklarının İdlib’i bombaladığı, bu videodaki insanların da İdlib’ten kaçtıklarını ve güvenlik duvarını aşarak Türkiye’ye girmeye çalıştıklarını belirtilmiştir. Bu videoyu Teyit.org’ta incelemiştir.
Üçüncü videoda ise bir kişi Türk bayrağını indirmeye çalışmaktadır. Fakat çevredeki kişilerce durdurulup linçe uğramaktadır. Video bir Twitter hesabı tarafından paylaşıldı ve paylaşımda “Burası Alanya. Bayrağımızı indirmeye çalışan bir Afgan.. Sen kimsin de gelip bir başkasının vatanında şanlı bayrağını indirmeye kalkarsın” dendi. Videonun ekran görüntüsünü yine tersine arattığımızda videonun 12 Mart 2018’de paylaşıldığını gördük. Bu tarihteki İhlas Haber Ajansı, Sözcü ve Milli Gazete’deki haberlere baktığımızda akli dengesinde yer olmayan bir kişinin Türk bayrağını indirmeye çalıştığını ve bu sebeple linç girişimine uğradığı anlaşıldı. Haberlerde bu kişinin etnik kökeni hakkında herhangi bilgi yer almamaktadır. Dolayısıyla kişinin Suriyeli, Afgan veya herhangi bir sığınmacı olup olmadığı bilinmemektedir.